Työpaikan valintaan vaikutti edelläkävijyys ympäristövastuullisuudessa

Rakentaminen ja rakennukset tuottavat noin kolmanneksen Suomen kasvihuonepäästöistä, ja rakennusalalla onkin alettava pohtia viimeistään nyt, miten se auttaa Suomea saavuttamaan ilmastotavoitteensa. 

 

HY247:n rakennuttamispalveluissa tämä pohdinta on arkipäivää. Yhtiö toimii rakennuttajana yliopiston kiinteistöjen uudis- ja korjausrakentamisen hankkeissa, joissa sen yhtenä tehtävänä on varmistaa ympäristötavoitteisiin pääsy. 

 

Vähähiilisyyteen tähtäävä ongelmanratkaisu kuuluu myös Sampsa Karvisen työhön. Isoissa investointihankkeissa projektipäällikkönä työskentelevä Sampsa tuli HY247:aan töihin syksyllä 2019.  

 

Yksi työpaikan valintaan vaikuttava tekijä oli yhtiön edelläkävijyys ympäristövastuullisuudessa.  

 

– HY247:n hankkeissa ympäristötavoitteet on priorisoitu todella korkealle. Ne korostuvat rakennusalalla koko ajan enemmän, ja tässä työssä pääsen seuraamaan kehitystä paraatipaikalta sekä vaikuttamaan siihen itse, hän sanoo. 

“HY247:n hankkeissa ympäristötavoitteet on priorisoitu todella korkealle."

Arvokiinteistöissä ei ole vakioratkaisuja

Ympäristövastuullisuuteen oman lisähaasteensa tuo HY247:ssa se, että monet hankkeet sijoittuvat ainutlaatuisiin arvokiinteistöihin, jotka ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä.  

 

Rakennuttamispalveluiden johtajan Henri Jyrkkärannan mukaan kohteen erityispiirteet onkin huomioitava ja valinnat tehtävä hanke hankkeelta. 

 

– Ratkaisuja haetaan pilotoiden. Olemme hyödyntäneet muun muassa hiilijalanjäljen laskentaa, tai pidentäneet takuuaikaa sekä sitouttaneet hankkeen osapuolet siihen, että takuuvaiheen energiankulutustavoitteet saavutetaan, hän kertoo. 

 

Sampsa Karvinen arvostaa sitä, että HY247:ssa ratkaisuja haetaan yhdessä asiakkaan eli yliopiston kanssa. Vaativissakin hankkeissa tavoitteisiin päästään kaikkien osapuolten yhteistyöllä. 

 

– Pääsen teettämään tutkimuksia, hankkimaan suunnittelijoita sekä päteviä ja näkemyksellisiä urakoitsijoita, ja lopulta näkemään huikean lopputuloksen.